Przyszedł czas na Stout marki Cechowe (Van Pur). Etykieta głosi, że jest to piwo ciemne dolnej fermentacji, do którego warzenia użyto trzech rodzajów słodu oraz płatków owsianych i ekstraktów roślinnych.
Po nalaniu do kufla piana jest gęsta, zbita i drobna, czyli taka jaka powinna być, ale niestety bardzo szybko opada. Zapach jest ładny, miodowy, ale czuć odrobinkę kwaśności, co nie wróży dobrze. W smaku kwasek też jest wyczuwalny i powoduje, że piwo zupełnie pozbawione jest balansu. Dominują jednak karmel i miód, a nie goryczka, której się spodziewałem (i której oczekiwałem po piwie porównywalnym do Stoutów Imperialnych). Finiszu jakiegokolwiek brak.
Piwo jest bez wyrazu, można wypić do posiłku, ale spokojnie można sobie odpuścić, bo jego jakość pozostawia wiele do życzenia.
Alkohol 6,5%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz