środa, 26 sierpnia 2015

Kasztelan Specjały - Białe i Chmielowe


Nabyłem 2 piwa od Kasztelana, oznakowane jako "Specjały". Pomyślałem, że dobrym pomysłem będzie ich wspólna recenzja (i wspólna degustacja). Przedstawiam zatem wyniki w formie porównania. 
  • Zawartość alkoholu:
Białe: 5,4%
Chmielowe: 5,2%
  • Piana:
Białe: drobne pęcherzyki, dość przyzwoity czas utrzymywania się jej.
Chmielowe: pęcherzyki drobne i średnie, utrzymuje się mniej więcej tak samo długo.
  • Wygląd:
Białe: mętne, niskie wysycenie CO2, żółtawe.
Chmielowe: przejrzyste, średnie wysycenie CO2, ładna, piwna barwa.


  • Zapach:
Białe: słodowy, odrobinę metaliczny.
Chmielowe: słodowy z większą dozą metalicznego, ale i z lekkim zapachem chmielowym.
  • Smak:
Białe: Spodziewany pszeniczny, słodkawy, ale mało przekonywujący. Wrażenie w ustach ni puste, ale daleko mu do gęstości porządnego pszenicznego.
Chmielowe: Lekko goryczkowy posmak, ale trzeba się go długo doszukiwać. W ustach wrażenie wodnistości.

Podsumowując, są to zwykłe piwa koncernowe, ale w nieco innej otoczce. Jeśli są dostępne w cenie "zwyklaków", to od czasu do czasu warto zaznać takiego urozmaicenia. Nie są to jednak "Specjały" godne kosztowania w szczególnych warunkach czy przy szczególnych okazjach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz